Bel ons! +31 (0)40 283 50 26

De opmars van TPE

De laatste jaren zijn TPE’s in opmars. Ze worden op steeds bredere schaal ingezet ter vervanging van traditionele materialen, zoals natuurlijke en synthetische rubbers. Het ziet ernaar uit dat de vraag naar TPE’s in de komende vijf jaar doorzet, doordat TPE een beter alternatief biedt voor rubber, harde thermoplasten en metaal.

 

WAT ZIJN TPE’S?
Thermoplastische elastomeren (TPE) vormen een bijzondere grondstoffengroep die zich tussen de kunststoffen en de gevulkaniseerde rubbers in bevindt. In technische termen zijn het polydisperse multiblokcopolymeren, oftewel samenstellingen uit twee chemisch verschillende blokken.De hardheid van een thermoplastisch elastomeer wordt uitgedrukt in een Shore-classificatie. De rubberachtige materialen hebben een Shore A-hardheid van 50 tot 80. Boven 80 Shore A wordt een materiaal al relatief hard, maar is het nog steeds flexibel. Een materiaal met een Shore A-hardheid lager dan 50 is zeer soepel.

Hergebruik
Thermoplastische elastomeren vertonen boven hun smeltpunt een thermoplastisch karakter en bij hun gebruikstemperatuur een elastomeerkarakter, zodat tijdens de productie crosslinking optreedt. Bovendien is dit proces omkeerbaar en kunnen de producten gerecycled worden; een belangrijke pré van dit product. Wilt u meer weten van de functionele eigenschappen van thermoplastische elastomeren? Over de toepassingsmogelijkheden en onmogelijkheden? Neem dan contact op met Gebrema.